Burn-out klachten

Er zijn veel verschillende burn-out klachten te noemen. Toch is het van persoon tot persoon verschillend welke burn-out klachten er optreden, omdat het ontstaan van een burn-out om allerlei redenen veroorzaakt kan worden. Onder de vele klachten die er bij een burn-out genoemd kunnen worden is chronische vermoeidheid eigenlijk wel de belangrijkste. Het gevoel dat je geen kracht hebt om iets te ondernemen, waarbij zelfs het inschenken van een glas drinken al teveel gevraagd kan zijn. Daarnaast zijn er uiteraard nog vele andere klachten te noemen, waarbij het uiterst belangrijk is om hier niet al te lang mee rond te blijven lopen.

Psychische burn-out klachten 

Zoals je wellicht al weet duiden vooral psychische en lichamelijke burn-out klachten. Zoals gezegd kan een rusteloos gevoel heel wat zeggen, maar ook paniekaanvallen en somber zijn komt veel voor. Onder de psychische klachten kan je ook herkenbaarheid vinden als je veel piekert. Anderzijds kan je jezelf in veel gevallen machteloos voelen en kan het ook zo zijn dat je nergens zin meer in hebt. Mensen die kampen met een burn-out hebben in de meeste gevallen niet veel zelfvertrouwen.

Lichamelijke burn-out klachten 

Niet alleen kan je bij een burn-out vele psychische klachten aanwijzen onder de symptomen, maar ook lichamelijke veranderingen kunnen als symptoom worden gezien. Mensen die met een burn-out te kampen hebben, of slechts in de beginnende fase zitten, zullen over het algemeen veel last hebben van hoofd- en buikpijn. Daarnaast kan een langdurige griep ook wijzen op een burn-out en is het heel goed mogelijk dat je niet of slecht kunt slapen. Voor alle symptomen geldt uiteraard dat het belangrijk is om er wat mee te doen en er niet mee te blijven zitten.

Wie loopt er risico op een burn out

Op de wereld zijn veel verschillende mensen te vinden, die allemaal hun eigen grenzen hebben. Niet iedereen kent zijn grenzen en het kan dus voorkomen dat je als persoon jezelf soms te ver drijft. Als je niet goed je grenzen kent is het uiteraard niet verstandig om deze op te zoeken. Je kunt beter problemen vermijden, maar je weet ook niet of je risico loopt op een burn-out.

Mensen met meer risico

Dat iemand meer risico heeft op een burn-out komt doordat ieder mens een andere manier van leven heeft. Mensen die hoog op een carrièreladder terecht willen komen hebben vaak een groot gevoel van verantwoordelijkheid en zullen over het algemeen geen fouten willen maken. Daarnaast hebben mensen die vasthouden aan vaste omstandigheden een groter risico op een burn-out. Denk daarbij bijvoorbeeld aan veranderende thuis- of werksituaties. Ook als je een slecht besef hebt van tijd kan het zijn dat je veel stress hebt, omdat je vaak te laat bent met alles. Opstapelende problemen kunnen in dat geval ook een burn-out veroorzaken.

Oorzaken herkennen

Ondanks het feit dat sommige bevolkingsgroepen meer risico lopen op een burn-out, kan iedereen wel eens een keer tegen de lamp lopen. Er zijn veel oorzaken voor een burn-out aan te wijzen, waarbij het meest belangrijke is dat je deze oorzaken weet te herkennen. Blijf niet met problemen lopen, maar zorg er juist voor dat problemen je niet meer in de weg zullen staan. Als jij de oorzaak van een burn-out aan weet te pakken, dan zal je een stuk lekkerder verder kunnen gaan met je leven en heb je weer nieuwe energie om positief mee om te gaan.